Naše prvo Sudoku natjecanje

U petak, 4. studenog 2022., dvadesetsedam učenika naše Škole, sudjelovalo je na školskoj razini Sudoku natjecanja. Natjecanje je osmislila i organizirala Mensa Hrvatska uz podršku Agencije za odgoj i obrazovanje. Naši učenici su sudjelovali u dvije kategorije.

20221104 121506

BISTRIĆI (od 1. do 4. razreda): Bruno Jozić, Lora Kuharić, Ivan Bači, Maria Rihtarić, Rok Zagrajski i Tvrtko Barać su predstavljali 2. razrede, Ivan Zagrajski je predstavljao 4. razrede, Leon Rus i Petar Lovrenčić su predstavljali 3. razrede i KADETI (od 5. do 8. razreda): Anja Nemec, Kiara Horvat, Melani Glavnik, Martin Bači, Lega Igrić, Gita Posavec, Marta Kuparić i Mia Sinković s predstavljali 7. razrede, a Sara Rušak, Stela Dotov, Matej Mendaš, Katja Gregurić, Noel Mađerić, Dora Fucak, Anna Picer, Antonia Novak, Eva Banek i Antonio Cahunek su predstavljali 8. razrede.

Ove godine je po prvi puta uvedena i kotizacija natjecanja u vrijednosti od 15 kn po učeniku, s obzirom da prikupljene donacije nisu bile dostatne za provedbu cjelokupnog natjecanja. Prikupljena sredstva će se koristiti za smještaj i prijevoz natjecatelja na državnom natjecanju. Škola je svim učenicima omogućila sudjelovanje i snosila je troškove kotizacije.

Prisjetimo se prvo što je uopće Sudoku. Sudoku (na japanskom znači jedan broj) je vrsta matematičke zagonetke čije je rješavanje temeljeno na logici. Sastoji se od jednog velikog kvadratnog polja, podijeljenog na 81 manjih kvadratića. Unutar velikog kvadrata, označeno je 9 odjeljaka velikih 3x3 polja. Postoje različite težine te igre, a koristi se za zabavu ili testiranje inteligencije. Cilj igre je ispuniti sva polja brojevima od 1 do 9, s time da se svaki broj smije pojaviti točno 9 puta. Problematika je u tome što se jedan broj smije pojaviti samo jednom u svakom retku, svakom stupcu i svakom odjeljku od 3x3 polja. Na početku igre, otkriveni su određeni brojevi, a rješavač mora otkriti gdje se nalaze svi ostali brojevi i kako su raspoređeni.

Bistrići su trebali riješiti 8 zadataka u 30 minuta: magični kvadrat 4x4, sudoku 4x4, dijagonalni sudoku 4x4, magični kvadrat 5x5, dijagonalni kvadrat 5x5, sudoku 6x6, par-nepar sudoku i susjedni sudoku. Bilo je moguće osvojiti ukupno 64 boda.

Kadeti su trebali riješiti 9 zadataka u 45 minuta: magični kvadrat 4x4, magični kvadrat 5x5, klasični sudoku 6x6, klasični sudoku 9x9, klasični dijagonalni sudoku, 12-34-56 sudoku, par-nepar sudoku, niz sudoku i susjedni sudoku. Bilo je moguće osvojiti ukupno 100 bodova.

Čestitamo svi sudionicima na hrabrosti, odgovornosti i dobroj logici.

Mentorice učenika bile su učiteljice: Sanja Šikić Rupa, Đurđica Pošta, Suzana Hergotić, Petra Vedriš i Željka Hanžek. Iščekujemo službene rezultate i nadamo se pozivu na regionalnu razinu natjecanja koje bi se trebalo održati 26. studenog 2022.

Hvala svima na podršci i pomoći oko organizacije i provedbe školskog natjecanja.

Željka Hanžek i Katarina Križić

20221104 121523