11. tjedan botaničkih vrtova, arboretuma i botaničkih zbirki

Od 23. do 29. svibnja 2022. godine održane su brojne aktivnosti nastavnika i njihovih učenika kojima se obilježio Jedanaesti tjedan botaničkih vrtova, arboretuma i botaničkih zbirki.

leptir-cvijet-TBV 2022

Kroz cijeli Tjedan botaničkih vrtova, arboretuma i botaničkih zbirki odvijale su se radionice:

Izrada dekorativnih zidnih pločica s motivima biljnih dijelova – Mala koprivnička škola keramike, voditeljica Gordana Gazdić Buhanec, mag.biol.

Istraživanje kukaca i slikanje obiteljskog stabla kukaca uz dvije terenske nastave-Križevci, Đurđevac, učenici 3.c razreda, voditeljica učiteljica Natalija Sočev.

Učenici su i u školskoj knjižnici mogli saznati brojne zanimljivosti o biljkama pod vodstvom knjižničarke Paule Rajh.

 

 

Odrađene su i sljedeće radionice i aktivnosti:

 

PONEDJELJAK 23.5.2022.

Učenici 4.b razreda na likovnoj su radionici “Moj botanički vrt iz mašte” naučili što su botanički vrtovi i arboretumi. S učiteljicom su pregledali fotografije najljepših i najbogatijih botaničkih vrtova u svijetu, a potom slikali svoj botanički vrt iz mašte. Voditeljica radionice bila je njihova učiteljica Sanja Brkić.

4.b_moj_botanički_vrt_iz_mašte

 

Pod vodstvom učiteljice Suzane Hergotić, učenici 3.a razreda istraživali su o zaštićenim biljkama u Republici Hrvatskoj, ali mogli su istražiti bilo koju biljku, cvijet koji je njima lijep i koji ih je zadivio svojom ljepotom. Iz hrvatskoga jezika učenici su opisali biljku ili cvijet o kojima su istražili zanimljivosti, a mogli su napisati i pjesmu.

3. a_očaran_sam_biljkom

 

UTORAK 24.5.2022.

Učenici 2.c razreda sa svojom su učiteljicom Đurđicom Poštom upoznali cvijet božur na likovnoj radionici “Božuri iz bakinog vrta”. Nakon upoznavanja cvijeta te slušanja legende posjetili su školski vrt I uživali u bojama i mirisima božura.

2.c_božuri_iz_bakinog_vrta

 

Učenici 1.a razreda okušali su se u animaciji pod vodstvom učiteljice Sanje Šikić. Svaki učenik nacrtao je svoju pčelicu na određenom mjestu papira, fotografirali su radove na cvjetnoj podlozi te uz pomoć Google alata animirali pčelin let. Pčelice su različite, baš kao i učenici, no lete kao jedna.

1.a_animacija

 

Učenici 7.a (Vita Remenar, Vito Matiša, Eva Papić Bogadi i Vinka Pavlović) zajedno s učiteljem Danijelom Balaškom posjetili su staništa livada uz rijeku Dravu u blizini Botova i Donje Dubrave. Cilj ekspedicije bio je istraživanje i fotografiranje samoniklih biljaka i leptira na livadama uz rijeku Dravu.

Zabilježili su tri vrste strogo zaštićenih vrsta orhideja koje sada cvatu na livadama, a to su kacigasti kaćun (Orchis militaris), kožasti kaćun (Anacamptis coriophora) i piramidalna vratiželja (Anacamptis pyramidalis).

Ostale vrste biljaka koje su u cvatnji i koje su evidentirali su: obični krestušac (Polygala vulgaris), majčina dušica (Thymus serpyllum ), livadna kadulja (Salvia pratensis), volujak (Anchusa officinalis), ranjenik (Anthyllis vulneraria), žuta vučja stopa (Aristolochia clematitis), široki zvončić (Campanula patula), obična mlječika (Euphorbia cyparissias), poljska prženica (Knautia arvensis), ivančica (Leucanthemum vulgare), svinđuša (Lotus corniculatus), stolisnik (Achillea millefolium), napuhnuta pušina (Silene vulgaris), crvena djetelina (Trifolium pratense), žuti volujac (Buphthalmum salicifolium), mali šuškavac (Rhinanthus minor), prava broćika (Galium vernum), divlja ruža (Rosa canina), kalina (Ligustrum vulgare), bagrem (Robinia pseudoacacia), crna bazga (Sambucus nigra), čvitnjača (Amorpha fruticosa)…

Ono što je najviše oduševilo učenike je ljepota i raznolikost leptira koji oprašuju cvjetove biljaka. Prekrasno obojene cvjetove različitih oblika biljke su razvile da bi privukle svoje oprašivače, tj. različite kukce među kojima su leptiri možda najljepši. Upravo je to prekrasan primjer povezanosti i suživota flore i faune, budući da leptiri omogućuju biljkama razmnožavanje, a biljke njima zauzvrat daju hranu u obliku nektara. Zabilježili su nekoliko vrsta leptira: Craterocephalus palaemon, Coenonympha glycerion, Coenonympha pampilus, Sitochroa verticalis, Plebejus argus, Cupido argiades, Thisanotia chrysonuchella, Melitaea athalia i druge.

7.a_Istraživanje i fotografiranje samoniklih biljaka i leptira na livadama uz rijeku Dravu

 

SRIJEDA 25.5.2022.

Učenici 4.c obilježili su Tjedan botaničkih vrtova, arboretuma i botaničkih zbirki posjetom otočiću Košljunu.

Košljun je Poseban rezervat šumske vegetacije.

Na maloj površini otoka registrirano je 540 vrsta biljaka i gljiva, a više od polovice otoka prekriveno je šumom hrasta crnike.

Dio obale Košljuna nizak je, muljevit i slan. Ondje raste poseban tip vegetacije – halofiti, biljke koje mogu podnijeti veliku koncentraciju morske soli u tlu.

Na otoku rastu i dvije vrste mrežica, biljki intenzivnih plavih cvjetova.

Neke vrste biljaka su endemične za jadransku obalu.

Učenici su razgledali Košljun, fotografirali te zapisali zanimljivosti o zelenom biseru Hrvatske.

Učiteljica Senka Pintarić i učitelj Nino Klobučarić pripremili su za učenike natjecanje u prepoznavanju biljaka primorskog zavičaja.

4.c_Škola u prirodi, posjet otočiću Košljunu

 

Na likovnoj radionici „Boje botaničkih vrtova“ učenici 1.c promatrali su i analizirali fotografije raznih botaničkih vrtova Republike Hrvatske. Prepoznavali su osnovne i izvedene boje biljaka u vrtovima te akromatske tonove boja puteljaka i staza između njih. Nakon toga su maštali o zamišljenim botaničkim vrtovima te svoju maštu, slikajući temperama, prenijeli na papir.

Radionicu je vodila njihova učiteljica Karmen Bardek.

1.c_boje_botanickih_vrtova

 

U sklopu Tjedna botaničkih vrtova učenici izvannastavne aktivnosti Mali kreativci (1.b) su izrađivali cvjetne straničnike od sušenog cvijeća. Na Dan očaranosti biljkama su u gradskom parku brali biljke, sušili ih te izradili straničnike. Cvjetni straničnici će učenike podsjećati na važnost biljaka dok budu čitali lektiru ili neke druge naslove.

Voditeljica radionice bila je učiteljica Ljupka Mihailović.

1.b_cvjetni straničnici i kockavica

 

Učiteljica Maja Gal je učenike 1. razreda PŠ Reka upoznala s biljkama koje su posađene u njihovom dvorištu škole. Učenici su naučili razlikovati: stablo lipe, crvenog hrasta, divlje kruške i divlje trešnje. Na satu likovne kulture učenici su tehnikom akvarela nacrtali listove crvenog hrasta i lipe.

1. razred PŠ Reka

 

ČETVRTAK 26.5.2022.

U četvrtak, 26.5.2022., učenici 5. a, b i d razrednih odjela dobili su zadatak da pomoću različitih mobilnih aplikacija determiniraju biljke. Isprobali su Google objektiv, PictureThis, Plant Snap i NatureID. Njima najljepše biljke fotografirali su i poslali učiteljici i voditeljici radionice Valentini Kancijan.

Učenici 1. i 4. razreda PŠ Jagnjedovec su u četvrtak, 26. svibnja obilježili Tjedan botaničkih vrtova. Kako su učenici pokazali zanimanje za biljku čuvarkuća kada su ih presađivali i poklonili mamama za Majčin dan, odlučili su pobliže istražiti o tim biljkama. Učenici su istraživali ljekovitost te biljke te kako mogu pripremiti čaj od čuvarkuće. Svaki učenik je i isprobao okus čuvarkuće. Na kraju su naučili kako se ona jednostavno može razmnožiti i da se vrlo lako o njoj brinuti. 

1. i 4. PŠ Jagnjedovec_čuvarkuća

 

PETAK 27.5.2022.

Učenici 1.b su na satu Likovne kulture saznali nešto više o zaštićenim biljkama – posebno kockavici te su nakon toga izrađivali plakat za zaštitu kockavice.

Voditeljica radionice bila je učiteljica Ljupka Mihailović.

1.b_cvjetni straničnici i kockavica

 

Učenici 2.c razreda s učiteljicom Đurđicom Poštom postavili su izložbu fotografija “Moja biljka raste i uživa”. Učenici su prethodno promatrali rast svoje biljke te se brinuli o njoj. Biljku su nosili kući te tamo promatrali njen rast. Pri tome naučili su što je biljkama potrebno za rast, zdravlje i ljepotu.

2.c_božuri_iz_bakinog_vrta

 

Učenici 3. i 4. razreda PŠ Reka su u petak 27. svibnja održali radionicu povodom Tjedna botaničkih vrtova i arboretuma. Osim što su se podsjetili važnosti biljaka i ponovili što su botanički vrtovi i arboretumi, posebnu pozornost pridali su biljci koja je simbol njihove škole- suncokretu. Nakon kratke prezentacije i razgovora  o spomenutoj biljci, učenici su izrađivali broševe od filca uz vodstvo učiteljica Dore Valent i Jelene Sabolić.

3. I 4. R. PŠ REKA_nemčićevi suncokreti

 

Učitelj Goran Višak i učenici održali su radionicu „Ljekovite biljke našeg kraja“ koja se sastojala od predavanja i degustacije čaja.

Ljekovite biljke našeg kraja

 

Učenici 3.c razrednog odjela proučavali su kukce i kakve veze imaju s biljkama. Pronašli su ih i na terenskoj nastavi u Đurđevcu, ali i u knjigama. Čitali, promatrali, crtali, modelirali su, radili da bi ih i dalje bolje poštivali i manje ih se bojali. Na kraju su izradili obiteljsko stablo kukaca. Voditeljica je bila učiteljica Natalija Sočev.

3.c kukci