Erasmus u Nizozemskoj

U sklopu Erasmus+ projekta „Perpetuum mobile – Evolution“ učiteljica matematike Željka Hanžek, provela je 8 dana u Kraljevini Nizozemskoj (od 20. do 27. travnja 2022.), u jednoj od najgušće naseljenih država (oko 400 stanovnika po kvadratnom metru). Velik dio zemlje se nalazi ispod razine mora, a oko petine površine sačinjava upravo voda.

Amsterdam2

Njezino odredište u kraljevini Nizozemskoj nije bio glavni grad Amsterdam već mali gradić na istoku zemlje oko 135 km udaljen od glavnog grada. Ima izvrsnu povezanost vlakom s polascima svakih pola sata. U Ommen je putovala avionom iz Zagreba do Amsterdama presjedanjem u Beču/Frankfurtu, a iz Amsterdama do Ommena (1 h i 40 min) vlakom na vjetar.

Sudjelovala je u struktiriranom tečaju po nazivom „Practicing Couching Training“, jedinstveno osmišljenom sedmodnevnom treningu koji naglašava učenje aktivnim sudjelovanjem i treniranjem praktičnih alata i metoda komunikacije i učenja matematike kretanjem.

Ostali sudionici su bili iz Njemačke, Nizozemske, Španjolske, Estonije, Makedonije, Italije, Poljske, Češke, Francuske, Gruzije (ukupno 30 polaznika). Svaki dan smo radili od 11 sati ujutro do 22 sata uz pauze za obroke i između pojedinih vježbi tako da je bilo vrlo malo slobodnog vremena za razgledavanje. Obišla je centar mjesta i najstariju zgradu, reformiranu crkvu Brigitta, kasnogotičku građevinu posvećenu sv. Brigiti, Muzej minijatura i nekoliko vjetrenjači u blizini. Prošetala je ulicama grada popločenim tamnocrvenom opekom koja je vidljiva i na pročeljima kuća/građevina dobro organiziranih i uređenih okućnica.

Posljednji dan boravka, povratak kući, iskoristila je i za kratko razgledavanje glavnog grada Kraljevine Nizozemske. Gužva je bila iznimno velika jer su svi slavili Kraljev dan, 27.4.2022.

Sudjelovanje u Erasmus+ projektima uči nas organizaciji putovanja do najsitnijih detalja, samostalnosti, oslanjanju na same sebe u savladavanju nenadanih izazova koji nas mogu zateći na putu u nepoznata mjesta u kojima nikada nismo bili. Iznimno su korisni jer učimo radeći te razvijamo osobne i profesionalne potencijale.

Željka Hanžek

Ommen1

Ommen2

Ommen5

Ommen7

Ommen10

Tecaj1

tecaj2

Tecaj3