Školsko natjecanje u zapisivanju decimala broja PI, 14. 3. 2022.

14. 3. 2022., održano je prvo školsko natjecanje u zapisivanju decimala broja π. Zašto? Natjecanjem smo proslavili Svjetski dan broja π.

Matematička konstanta π (pi) u stvarnosti ima beskonačno mnogo decimalnih mjesta koje nemaju uzorak ponavljanja (zapis nije periodičan). Upravo zbog svoje neperiodičnosti, odnosno, nepredvidivosti je i zanimljiv čovječanstvu. Poznato je da broj postoji već 4000 godina, koristili su ga i Babilonci. Engleski matematičar William Jones je zaslužan što je 1706. grčko slovo π odabrano kao simbol ovog broja.

Prema Guinnessovoj knjizi rekorda, svjetski rekord u broju zapamćenih decimala broja pi drži Lu Chao. Zapamtio je oko 70 000 znamenaka, za što mu je trebalo oko 24 sata da ih sve izrecitira. Najčešća znamenka koja se ponavlja u prvih 100 000 decimala je upravo znamenka 1.

Na današnji dan je 1879. rođen Albert Einstein, jedan od najvećih fizičara svih vremena, a 1882. i poljski matematičar, Waclaw Sierpinski, poznat po fraktalima.

Ukupno je sudjelovalo 25 učenika od drugog do osmog razreda u četiri različite kategorije. Razrednici i učitelji matematike su organizirali i prednatjecanje na razrednoj razini jer je u finalnom školskom natjecanju moglo sudjelovati po dva predstavnika jednog razrednog odjela. Natjecanje smo organizirali u školskoj knjižnici. Svaka kategorija je mogla u 5 minuta zapisati što više točnih decimala broja pi na točnim pozicijama. Neki učenici su zapamtili te čitko i točno zapisali preko 170 decimala broja.

Zahvaljujemo se članovima DokuMraveca i njihovoj mentorici, Mihaeli Juriša, na dokumentiranju natjecanja i intervjuiranju sudionika o zanimljivostima broja pi, načinima i vremenskom razdoblju pripreme.

Ocjenjivačko povjerenstvo u sastavu: Paula Rajh, Boris Tonc, Zita Crljen i Viktor Lovreković je pregledalo zapise svih natjecatelja i proglasilo prva tri najbolja učenika u svim kategorijama.

ZVJEZDICE:

1. mjesto Leon Rus, 2.c (102 decimale)

2. mjesto Ozana Kapus, 2.c

3. mjesto Jakov Oslovčan, 2.b

LEPTIRIĆI:

1. mjesto Teo Filip Razman, 3.a (112 decimala)

2. mjesto Pavle Bači. 3a

3. mjesto Noa Samardžić, 3.a

JUNIORI:

1. mjesto Grgur Zagrajski, 5.b (136 decimala)

2. mjesto Petar Lovasić, 5.d

3. mjesto Zita Husnjak, 6.b

KADETI:

1. mjesto Mihael Frankol, 8.b (177 decimala)

2. mjesto Ivana Drvenkar, 8.c

3. mjesto Eva Pintar, 7.a

Mentori natjecatelja su: Dragana Antić, Dragana Dukarić, Đurđica Pošta, Suzana Hergotić, Mihaela Juriša, Danijela Tenčić, Katarina Hudelist, Hrvoje Šelimber i Željka Hanžek. Svi natjecatelji su dobili zahvalnice za uspomenu na sudjelovanje, a najbolji su nagrađeni medaljama, diplomama te skromnim nagradama sponzora natjecanja, Školske knjige.

Čestitamo svim natjecateljima i njihovim mentorima. Nadamo se da će im natjecanje ostati u lijepom sjećanju i da će se rado prijaviti i iduće godine.

Vježbajmo pamćenje i izazovimo ovogodišnje pobjednike iduće školske godine 2022./2023.

Matematika nije nipošto dosadna ili bez mašte, već naprotiv, poput plemenite djevojke koja uzvraća ljubav onom tko je voli i razumije.

                                                                                                                                                                                  Vladimir Devidé

Željka Hanžek, učiteljica savjetnica

1

2

3

 

5

6

7

9