MASKE - izložba radova polaznika Male koprivničke škole keramike

Poštovani dragi svi,

s radošću vas pozivamo na otvorenje izložbe MASKE polaznika Male koprivničke škole keramike, u izlozima Knjižnice i čitaonice "Fran Galović", Koprivnica, 1. ožujka 2022. , u 11.00 sati.

Izložba će biti otvorena od 1. do 15. ožujka 2022.

Ovim putem, od srca,  zahvaljujemo ravnatelju knjižnice, gospodinu Karlu Galincu, na susretljivosti i potpori našem stvaralaštvu.

Mala koprivnička škola keramike djeluje već deset godina  u OŠ „Antun Nemčić Gostovnski“.

maske-keramika

Oblikovanje keramike izazovna je vještina koja objedinjuje kiparske i slikarske tehnike. Učenici se susreću s različitim materijalima  i tehnikama dekoracije: podglazurnim i nadglazurnim bojama, oduzimanjem, dodavanjem, urezivanjem, utiskivanjem i na još mnogo drugih načina.

Ovaj puta učenici su imali zadatak istražiti različite načine  i ishode dekoriranja uradaka kompozicijom oblikovanih komadića svijetle i tamne gline na ravnoj plohi, koju su bojali netransparentnim glazurama kako bi  naučili i tu tehniku dekoriranja.

Budući da su oni vrlo mladi umjetnici u razvoju, poticaj im je bila umjetnost Kimmyja Cantrella, koji je izjavio:

Koristim asimetriju da osporim tradicionalne definicije ljepote. Želim pokazati ljepotu unutar mana. Nesavršenosti pričaju priče koje su daleko uvjerljivije od savršenstva.

Njegove predivne kolorističe maske predstavljaju izazov tradicionalnom europskom konceptu ljepote. Kimmy želi prikazati ljepotu unutar mana.

Zato i izložene maske malih keramičara, sjaje ljepotom u njihovoj dječjoj imperfekciji. Učenici u dobi od 10 do 13 godina

(Mirjam Dolenec, Ela Kežman, Kai Katar Novak, Nino Katar Novak, Greta Lonjak, Jakov Salajpal, Filip Španhel i Rea Štefanić)

već su vrlo vješti keramičari, na ponos njihove mentorice, ravnateljice Gordana Gazdić-Buhanec.

Tema izložbe je MASKA.

maska (njem. Maske < franc. masque, prema tal. maschera, gornjotal. mascara < kasnolat. i srednjovj. lat. masca: vještica; možda prema arap. mashara: izrugivanje),

(https://www.enciklopedija.hr/natuknica.aspx?id=39277)

U dječjem stvaralaštvu povezujemo je s mašakrama ili fašnikom, lijepim običajem maskiranja  i nagrađivanja mačkara koji se njeguje i u našim krajevima.

U današnje vrijeme, maska većinom koristi u druge svrhe.

Srdačan pozdrav, radujem se vašem dolasku.

 

Gordana Gazdić-Buhanec, mag.biol.,

ravnateljica