Dječji tjedan 2021.

Dječji tjedan - je tradicionalna godišnja akcija i aktivnost posvećena djeci koja se obilježava od 1953. godine. Svojim programskim sadržajima i akcijama Dječji tjedan svake godine obuhvaća najviše djece i odraslih u gradovima i općinama gdje djeluju osnovna Društva „Naša djeca“ (DND). Ove godine aktivnost je bila posvećena mentalnom zdravlju djece, zdravoj prehrani, važnoj ulozi voća i povrća u razvijanju zdravih prehrambenih navika, a provodila se tijekom Dječjeg tjedna 2021. godine (od 4. do 10. listopada), zaključno do petka 22. listopada 2021.

Dječje poruke, crteži, fotografije i video prikazi kao dio različitih aktivnosti povodom Dječjeg tjedna nastali su i u našim učionicama i tijekom izvanučioničkih aktivnosti.

Učenici prvih razreda matične škole i PŠ Jagnjedovec s učiteljicama Sanjom Šikić Rupa, Karmen Bardek, Ljupkom Mihailović i Martinom Andrašić tjedan su obogatili učeći o dječjim pravima i zdravoj prehrani. Uključili su se u nacionalni Tjedan školskog doručka koji je pokrenuo Hrvatski zavod za javno zdravstvo u sklopu projekta Živjeti zdravo, a cilj je kroz zabavne i djeci bliske aktivnosti popularizirati naviku svakodnevnog doručka i uključivanja voća i povrća u svakodnevni jelovnik. U suradnji s restoranom brze prehrane „Smutek – domaći kutek“, kojim upravlja Komunalac, a koji se također uključio u projekt „Tjedan školskog doručka“ sa svojim Smutek radionicama učenicima su omogućili priliku naučiti kako kombinirati namirnice za smoothie, pripremiti voćne i povrtne smoothie za zdravlje, ali i doručak pun vitamina.

Poveznica: https://epodravina.hr/smutek-u-projektu-zdravog-dorucka-s-gradskim-osnovnim-skolama/

Učenici 2. c razreda s učiteljicom Đurđicom Pošta snimili su preventivnu video poruku na temu podizanja svijesti o važnoj ulozi voća i povrća u prehrani i kreirali likovne radove na temu zdrave prehrane.

Poveznica: https://www.facebook.com/watch/?v=1744697409253299

Učenici PŠ Reka s učiteljicama Dora Valent, Jelena Sabolić, Maja Gal i Sandra Sabolić pripremili su zdravi doručak u obliku smoothie-a i voćnih salata. Donijeli su jesenje voće našeg kraja, ali i voće koje ne možemo naći u našim voćnjacima kao što su dinje, ananas, nar, grejp, a koje su neki učenici kušali po prvi put. Svaki razred osmislio je recept za svoj smoothie. Na fotografijama možete vidjeti kako su učenici s radošću sudjelovali u aktivnostima, a osmijesi na njihovim licima govore da su svi smoothii bili odlični! Učenici PŠ Jagnjedovec – provodili su vrijeme sa svojim obiteljima u prirodi, učili u zdravoj prehrani i sudjelovali u sklopu nacionalnog projekta Tjedan školskog doručka.

Učenici 3. a razreda s učiteljicom Suzanom Hergotić svoje aktivnosti su provodili integriranim nastavnim sadržajima: ponovili su o Dječjim pravima i dužnostima tijekom sata razrednika i rješavali digitalne kvizove koje je za njih pripremila učiteljica. Pisali su poticajne poruke svojim suučenicima. Čitajući književno djelo „Čudnovate zgode šegrta Hlapića“ Ivane Brlić Mažuranić učenici su pisali svoja zapažanja o dječjim pravima malog šegrta Hlapića, Gite i djece koja se spominju. Objašnjavali su koja prava su bila djeci uskraćena dokazujući primjerom iz književnoga djela.

Šetajući parkom do gradskog placa ponovili su sadržaj prirode i društva orijentaciju u prostoru i strane svijeta. Na koprivničkom placu učenici su vidjeli bogatstvo različitih jesenskih plodova koje su donijeli prodavači obiteljskih gospodarstva. Razgovarali su s prodavačima i saznali kako i na koji način uzgajaju određeno povrće i voće. S roditeljima su aktivno i zabavno provodili vrijeme tako da su u obiteljskim vrtovima, voćnjacima ili vinogradima pomagali odraslima ubirati plodove jeseni, a to ih je izuzetno veselilo. Mnogi su se odvažili roditeljima pomoći i u pripremi zimnice, a radosne trenutke zabilježili su fotografijama.

  1. Dječja prava i dužnosti.

Poveznica: https://learningapps.org/display?v=p07ojygn521

  1. Dječja prava u književnom djelu

"Čudnovate zgode šegrta Hlapića" Ivane Brlić Mažuranić: Poveznica: https://learningapps.org/display?v=poaq3o51321

  1. Učenici 3. a ubiru plodove i prave zdravi obrok.

Poveznica: https://prezi.com/dashboard/next/#/details/d5wdi05urmyh

  1. Učenici 3. a su prošetali gradskom tržnicom i vidjeli različite plodove koje su donijeli na tržnicu vrtlari i voćari obiteljskih gospodarstva.

Poveznica: https://www.powtoon.com/c/cWIHJhqqvTb/1/m

Suzana Hergotić, učiteljica

2c

Jagnjedovec1

Jagnjedovec2

Jagnjedovec3

Jagnjedovec4

Jagnjedovec5

Jagnjedovec6

Reka1

Reka2

Reka3

Reka4

Reka5