Izvješće o obilježavanju nacionalnog Tjedna školskog doručka

Učenici i učitelji OŠ „Antun Nemčić Gostovinski“ Koprivnica uključili su se u proslavu nacionalnog Tjedna školskog doručka u tjednu od 11. do 15. listopada 2021. nizom aktivnosti.

Kao i uvijek do sada željeli smo podići svijest o važnosti nutritivno bogatog doručka za svako školsko dijete. Prije pandemije, svake godine smo u svojim učionicama prakticirali pripremu zdravog doručka i zajedničkog blagovanja. Djeca su donosila voće i povrće, radili smo napitke, miješali žitarice i voće, razmjenjivali domaće džemove.

Sudjelovali smo u projektu Mi jedemo odgovorno 2017.

U suradnji s roditeljima radili smo prezentacije i kušaonice pripravaka od biljaka,prirodnih sokova, čipsa od jabuka, kolač od mrkve, žitarica, koprive, meda…

U ovoj pandemijskoj godini prilagodili smo aktivnosti poštujući epidemiološke mjere.

S učenicima smo razgovarali na nastavi o zdravoj prehrani, važnosti zdravog doručka i poticali ih na promišljanje o hrani koju unose u svoje tijelo.

Temu smo integrirali u nastavne sate kroz likovne i literarne radove, osmišljavanje zdravih recepata, pravljenje smoothija kod kuće, pronalaženje izreka o hrani, istraživanje sastava pojedinih namirnica, fotografiranje zdravog doručka kod kuće i slično.

Učenici prvih razreda proveli su integrirani nastavni dan na temu Zdravog školskog doručka. Šetnjom kroz gradski park promatrali su boje jeseni i ubrzo stigli do Gradske tržnice gdje su svim svojim osjetilima doživjeli lokalne jesenske plodove. U ugodnoj suradnji sa restoranom zdrave prehrane Smutek – domaći kutek zajedno su osmišljavali recepte i kušali različite smoothije od voća i povrća. Kako se od 29. rujna do 6. listopada 2021. obilježavao i Tjedan sprječavanja otpada od hrane, tim je povodom Ministarstvo poljoprivrede za prvašiće diljem Lijepe naše priredilo slikovnicu pod nazivom „Kako su Dora i Mario spasili hranu“. Uz ovu zanimljivu i poučnu slikovnicu prvašići su naučili što učiniti s otpadom od hrane. Nastavni dan završili smo satom Matematike stvarajući nizove od voća i povrća.

Izložbeni prostor Gradske tržnice uljepšali smo dječjim radovima - učenici 1.a izradili su zdrave tanjure, 1.b plakate na temu piramide zdrave prehrane te 1 c šareno voće i povrće..

Učenici područne škole Jagnjedovec također su obilježili su Tjedan školskog doručka. U ponedjeljak smo imali integrirani dan. Na satu hrvatskog jezika čitali smo slikovnicu Kako su Dora i Mario spasili hranu. Na satu razrednika razgovarali smo o zdravoj prehrani te smo slagali izreke o zdravlju. Nakon toga nas je Busko odvezao na Gradsku tržnicu i Smutek - domaći kutek. Naučili smo kako se priprema smoothie te smo sami smislili razne recepte. Tijekom tjedna smo za užinu jeli voće, rješavali smo listiće iz matematike na temu voća te na izvannastavnoj aktivnosti Mali kreativci izradili memory kartice s voćem i povrćem.

Prvašići iz područne škole Reka sami su radili smoothije od različitog voća. Neki su po prvi puta kušali grejp i ananas, a okus voćnog smoothija ih je oduševio.

2. c uživao je u spremanju zdravih zalogajčića uz pomoć mama Martine Marković i Ivane Kovač Lovrenčić.

Uz to, imali su i predavanje o važnosti zdrave prehrane i zdravih zubiju koje je održala mama Dr.med.dent. Mia Peić, spec. ortodont.

Učenici 4. b razreda pripremali su svoje zdrave obroke za sebe i svoju obitelj.          

7. a, b i c razred radili su Bread Day aktivnost i kviz znanja o zdravoj prehrani.

Učenici 1. a , Maks Oblučar Petrović i Sara Peroš, pokazali su kako kod kuće promišljaju o zdravoj prehrani i pokazali svoje zdrave jutarnje navike…

Vjerujemo da će aktivnosti u ovom tjednu i naša nastojanja cijele godine pomoći učenicima da u svoj jelovnik uvrste voće i povrće svaki dan, da jedu sezonsko i lokalno proizvedeno.

U projektu su sudjelovali učenici prvih razreda i njihove učiteljice Sanja Šikić Rupa, Ljupka Mihailović, Karmen Bardek, Martina Andrašić i Maja Gal, učenici 2.c s učiteljicom Đurđicom Pošta, učenici 4.b s učiteljicom Sanjom Brkić, te učenici sedmih razreda s učiteljicom Kristinom Kralj.

 

Provedbu projekta, organizaciju događanja i pisanje izvješća za Grad Koprivnicu realizirale su učiteljice: Sanja Šikić Rupa, Sanja Brkić i Kristina Kralj.

Koprivnica, 15. 10. 2021.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31