Trenutak krasne uspomene

Povodom 162. obljetnice smrti bana Josipa Jelačića Turistička zajednica grada Zaprešića pripremila je kreativni literarni natječaj „Trenutak uspomene“ za učenike osnovnih i srednjih škola diljem Hrvatske. U spomen na banovu veliku ljubav prema pisanju i poeziji, pokrenut je nacionalni literarni natječaj za najbolju priču ili pjesmu na šest jezika koliko ih je govorio i sam ban Jelačić: hrvatskom, njemačkom, talijanskom, francuskom, mađarskom i latinskom.

Na natječaj je pristiglo gotovo 200 radova iz cijele Hrvatske. Povjerenstvo je radilo u sastavu: prof. Danijela Filipović Bojanić, hrvatska književnica i predsjednica Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade Snježana Babić – Višnjić, prof. povijesti Anita Gambiraža Knez, kostimografkinja Tihana Ostreš, prof. Ivan Pavlović, prof. Helena Mrvelj i prof. Ana Katarina Pavlović. 

U kategoriji 1.- 4. razred osnovne škole nagrađena je učenica Maria Milanović Vugrač s pričom “Mama se vraća kući”, a njezina mentorica je učiteljica Sanja Brkić.

Svečana dodjela nagrada održana je 18. 9. 2021. za učenike i mentore u Vršilnici Novih dvora u Zaprešiću. Održan je okrugli stol na kojem su članovi Povjerenstva govorili o svakom nagrađenom radu i pohvalili rad i entuzijazam malih pisaca.

Uslijedila je vođena kostimirana tura „Genijalnost bana u tri čina“. U šetnji perivojem obišli smo cijeli vlastelinski posjed hrvatskog bana Josipa Jelačića, sada u vlasništvu grada Zaprešića. Osim o povijesnom značaju bana, domaćini su nam ispričali puno zanimljivosti o životu bana i njegove obitelji, gospodarstvu i načinu života u 19. stoljeću.

Posjetili smo i Muzej „Matija Skurjeni“ u kojem su izloženi najznačajniji radovi ovog slikara.

Bio je to dan za stvaranje krasnih uspomena i zato:

„Djeco, čitajte i pišite!“

                                                       Sanja Brkić, učiteljica

1

2

3

4

5

6

7

8