Putujemo virtualno u Poljsku

„Znam odakle sam“, sada već trogodišnji Erasmus+ KA229 projekt, koji učenici i učitelji naše škole realiziraju zajedno s kolegama iz Grčke, Španjolske, Mađarske, Poljske i Italije nastavilo se u virtualnom okruženju tijekom ovoga tjedna.

   Nakon Italije učenici nastavljaju virtualno putovati u Poljsku. Učenice sedmog i osmog razreda, Lili Pošta, Anamaria Mađerić, Petra Kovačević i Lucija Mustafa počele su pripreme već prethodni petak iako je sama mobilnost trajala od 7. lipnja do 10. lipnja 2021. godine. Samo uzbuđenje zbog virtualnog putovanja započelo je traženjem fotografija i zanimljivosti o Poljskoj. Zaključili smo da Poljaci i Hrvati imaju mnoštvo zajedničkih tema.

   Prvog radnog dana, u ponedjeljak svi smo jedni drugima poželjeli dobrodošlicu u ovoj zadnjoj mobilnosti. Domaćini su prezentirali svoju školu, gdje žive i tradicionalni poljski ples polonezu. U video prezentaciji naučili smo korake plesa, a potom su učenice nastavile rad offline. Prvi zadatak je bio izraditi poster o poznatim osobama iz Hrvatske, one iz prošlosti i sadašnjosti. Sve naše aktivnosti vezane su za digitalne alate (Canva i Padlet). Virtualna putovanja u Częstochowu i Jasnu Góru približila su nam Poljsku.

   Drugog dan su pripremili radionicu za sudionike. Opuštajuća tema razvoja kreativnosti potaknula je sve na stvaranje. Putovanje smo nastavili u Muzeju kruha u Radzionkówu i videom o ljepotama Poljske. Zanimljivo je bilo vidjeti kako su učenici partneri prikazali postere o kulturnoj baštini svojih domovina. Najteže nam je bilo odabrati samo neke posebnosti jer je format postera bio premalen za sve kulturno bogatstvo koje hrvatska povijest i ljudi stvaraju.

   Zadnji, treći dan mobilnosti, učenici su prezentirali bogatstvo kulturne baštine svojih zemalja. Svaka nas je zanimljivost obogatila i zainteresirala da posjetimo zemlje partnere projekta. Olujom ideja odgovorili smo na pitanje Zašto Erasmus? Što mi je dao ovaj projekt? Zajednička izvedba pjesme projekta ujedinila nas je gotovo na samom kraju druženja. No, najljepši i najbolji video koji smo pogledali na kraju bio je video naše Filmske i video družine „Mravec“, film koji je sažeo sve aktivnosti i mobilnosti projekta „I KNOW WHERE I AM FROM“.

Školski Erasmus tim

IMG 20210608 100605

IMG 20210609 083530

IMG 20210608 121555