Nemčići nizom aktivnosti obilježili Međunarodni dan darovitih učenika

Da skrbe za darovite učenike Nemčići su i ove godine pokazali velikim brojem aktivnosti u svojim razrednim odjelima. Obilježavanje Međunarodnog dana darovitih učenika (21. 3.) započeli smo već u četvrtak, 18. 3., i nastavili do ponedjeljka, 22. 3. 2021.

Učenici su imali priliku pokazati u čemu su dobri, a posebno ih veseli, otkriti neke aktivnosti kojima se bave, a da za to njihovi vršnjaci nisu znali. Bilo je tu plesa, glazbe, matematike, astronomije, sporta, keramike.

Pozivamo vas da pročitate niže u članku što su sve učenici radili, „prošetate“ kroz foto i videogaleriju događaja na poveznici te pogledate kako je to izgledalo u razredima. Uživajte!

 

https://bit.ly/3vWjZEb

 

Učenici 1.b igrom pantomime predstavili su sportove koje vole i/ili kojima se bave povodom Dana darovitih. Pripovijedali su i o svojim ostalim aktivnostima: slikanju, rolanju, učenju stranih jezika, recitiranju, dodatnoj matematici…

Učiteljica: Dragana Antić

 

Dan darovitih u 1. c

Nizom aktivnosti obilježen je Dan darovitih učenika. Razredno natjecanje u računanju na abacusu - svi učenici su trebali u vremenu od 10 minuta izračunati 15 zadataka na abacusu. U vremenu od 3 minute to su uradili Zoa Mlinarić, Patrik Ferčec i Marija Bunić - prva grupa.

Petar Lovrenčić, Ema Vrbanić, David Vrbanić - druga grupa.

Ostali učenici su isto bili izvrsni u ovoj aktivnosti, ali smo birali najbrže, ipak je to natjecanje.

Uslijedila je izrada skulpture od Lego kockica „Moj naj Lego“ te razredna izložba. Bilo je prekrasnih skulptura, maštovitih i kreativnih koje su na jedan dan krasile našu učionicu.

I na kraju zajedničko druženje u skupinama, druženje uz edukativne igre kod kojih se razvija koncentracija, logičko mišljenje i zaključivanje, samopouzdanje. Bilo je zabavno, poučno i zanimljivo jer su sudjelovali svi učenici iz razrednog odjela 1.c.

Đurđica Pošta, učiteljica 1.c

 

Svi učenici 2.a u petak 19. 3. pripremili su povodom Dana darovitih prezentacije i plakate u kojima su prikazali, opisali i predstavili svoju aktivnost, hobi, ono u čemu su uspješni ili ono što vole raditi u svoje slobodno vrijeme, kako jačaju svoje bolje strane te razvijaju i bogate svoja znanja, vještine, kreativnost i talente. Učenici su izvrsno prikazali suučenicima kako korisno provode svoje slobodno vrijeme, upoznali i saznali međusobne interese. Česti i snažni pljesak bio je povratna informacija svim učenicima o njihovim uspješnim i zanimljivim prikazima.

Učiteljica Suzana Hergotić

 

Kao i svake godine do sada, 4.a je obilježio Dan darovitih kroz prezentaciju učeničkih talenata, vještina i hobija. Učenici su poželjeli svojim prijateljima pokazati čime se bave u slobodno vrijeme i što ih čini sretnima.

Anja Šubić i Una Gerjević pokazale su sport kojim se bave u slobodno vrijeme – badminton.

Elena Tkalčić, Katja Čanji i Lorena Zelenko pokazale su svoju izvanškolsku aktivnost – ples – i izdvojile dio koreografije koju uvježbavaju.

Klara Horvat pokazala je video na kojem se vidi njezin hobi – vožnja i trikovi na skateboardu.

Karlo Grmek uživa u traženju starih metalnih predmeta na Bašći pa je pokazao svoj detektor i što je sve uz pomoć njega pronašao.

Teo Horvat prezentirao je svoj hobi – ribolov – te pokazao svoju ribičku opremu.

Vid Horvatić Jambor uspješan je tenisač pa je prijateljima pokazao svoju vještinu igranja tenisa.

Aleks Švaco Dijanošić trenira nogomet pa je pokazao neke nogometne trikove s loptom.

Grgur Zagrajski je kroz video pokazao svoju iznimnu vještinu sviranja klavira.

Katja Čanji, Dina Pakasin i Olja Raletić donijele su svoje likovne radove i još jednom pokazale svoj likovni talent kroz prekrasne slike i crteže.

I za kraj su Grgur Ivanković, Roko Mihailović i Teo Torma izveli kratki skeč kako bi nasmijali svoje prijatelje jer su poznati po svojoj sklonosti komediji.

Sretni, nasmijani i ponosni završili smo još jedan Dan darovitih.

                                                                                                                    učiteljica Sanja Šikić Rupa

 

Dan darovitih u 4. b

Već četvrtu godinu za redom 4. b razred sudjeluje u obilježavanju Dana darovitih učenika. 

Ovo je izuzetna prilika da svatko od učenika pokaže svoje talente, interese i ono što ih čini sretnima. Pritom mogu zainteresirati druge učenike te ih potaknuti na neku novu aktivnost ili istraživanje. 

Magdalena Biluš, polaznica drugog razreda Umjetničke škole Fortunat Pintarić nam je otplesala svoju plesnu koreografiju.

Marcela Mađerić je predstavila mentalnu artimetiku, način računanja na abakusu, a svi učenici su se okušali u brzom zbrajanju i oduzimanju.

Anđela Sočev i Lucija Toplaović su ritmički odsvirale Cup Song. 

Arian Wolfling je predstavio nogometnu opremu i nogometne finte. 

Svi učenici su uživali u prezentacijama, a ponešto i naučili. 

Ljupka Mihailović, 4. b

1. r. PŠ Reka

Učenici su donijeli jedan predmet i pomoću njega predstavili svoju darovitost prijateljima iz razreda. Objasnili su čime se bave i kako su se tom aktivnošću počeli baviti. Sportaši su pokazali nekoliko poteza vezanih uz njihov sport. Na kraju sata učenici su birali čija darovitost im je najzanimljivija.  

učitelj Davor Šokec

 

 

Učenici 1. a obilježili su Dan darovitih u svojoj učionici. Nakon razgovora o darovitosti, učenici su odlučili bolje upoznati jedan drugoga i tako vidjeti u čemu su najbolji i što ih raduje. 

Svoju radionicu su nazvali „Upoznajmo se…“ 

Svatko je prezentirao ili opisao svoj hobi kojim se bavi kad nije u školi i kad nema obaveze – ono što ga čini sretnim. Svoju prezentaciju potkrijepili su raznim rekvizitima koje koriste, fotografijama i radovima koji nastaju njihovim radom.

Osim što smo puno naučili jedni o drugima i o mogućnostima koje nam se pružaju, odlično smo se zabavili. Zaključili smo da smo na početku vrlo zanimljivog razdoblja školovanja tijekom kojeg ćemo upoznati mnogo zanimljivosti i odabrati ono što nas čini sretnima i što nas posebno zanima. 

učiteljica Dragana Dukarić

 

Dan darovitih u 3.b 

Svi učenici imali su mogućnost pokazati svoj talent, svoj hobi i sve ono što vole raditi u svoje slobodno vrijeme i što ih čini sretnima.

Na glasoviru su nam lijepo svirale: Marija Biršić Dora, Nela Fabijanec, Nela Horvat, Lana Jembrek i Rea Horvatić Jambor.

Marija Oštrkapa nas je upoznala s ne tako često viđenim instrumentom kod djece – trombonom i odsvirala nam Odu radosti. 

Petar Pavlović nas je razveselio  gitarističkim nastupom s tri skladbe, a uz pjesmu Ala je divan taj podravski kraj smo i zapjevali.

Uslijedio je prezentacijski dio u kojem nas je najprije Marko Zadro, veliki zaljubljenik u kosilice, upoznao sa svim vrstama i mogućnostima različitih kosilica. Ostali učenici su se uključili u raspravu što se koristi u njihovim vrtovima i što bi oni rado imali.

Tomo Ištvanović pokazao je da zna zastave svih država svijeta, glavne gradove, kojim se  jezikom govori, po čemu je specifična i gdje se nalazi koja država. Jako mnogo vremena provodi studiozno proučavajući povijesna događanja s više različitih gledišta, gleda dokumentarce na engleskom jeziku pa je njegovo znanje zaista veliko.

Marija Biršić Dora i Nela Fabijanec pripremile su prezentaciju o drveću. Učenicima je bilo osobito zanimljivo čuti o drveću sekvoje, ginka, baobaba i palmi kao i vidjeti fotografije.

Na kraju nam je Lukas Tkalec pokazao svoje kulinarske  vještine. Od najranijeg djetinjstva pomaže mami i tati u kuhinji, a sada već samostalno peče kajgane, kuha variva, oblikuje kolačiće i asistira pri pečenju kotlovine. Želi postati kuhar, a mi mu želimo da ostvari svoj san.

Bio je ovo zanimljiv dan u 3. b, prilika da se učenici bolje upoznaju i potaknu jedni druge na istraživanje.

Sanja Brkić, učiteljica 3. b

 

Učenici 7.d razreda ove su godine istraživali i prezentirali svoja saznanja o drugim darovitim ljudima iz svijeta, i to onima koji su zadužili svijet svojim naprednim razmišljanjem i izumima u području umjetnosti, znanosti ili tehnike te suvremenicima koji tek ispisuju stranice ljudske povijesti.

Naučili smo tako mnogo zanimljivih informacija prije svega o samoj darovitosti te o Nikoli Tesli, Marie Curie, Waltu Disneyju, Hedy Lamarr, Rosalind Franklin, Billu Gatesu i drugima. Saznali smo i o manje poznatim, ali jednako fascinantnim ličnostima: Ainanu Cawleyju iz Singapura, Ukrajincu Wiliamu Sidisu i Marilyn vos Savant, ženi s najvećim izmjerenim IQ-om od 228.

Važno je napomenuti da sve ličnosti o kojima su učenici istraživali pokazivale znakove darovitosti od najranije dobi.

 

Jeste li znali?

Marie Curie jedna je od samo dvije osobe koju su dobile Nobelovu nagradu u dvije različite kategorije. Ujedno je bila i prva žena koja je dobila Nobelovu nagradu.

Rosalind Franklin zaslužna je za otkrivanje dvostruke zavojnice DNK-a, ali su to otkriće prisvojili njezini (muški) kolege s kojima je surađivala. Tek nakon njezine smrti priznali su joj doprinos ovom važnom otkriću.

Walt Disney osvojio je čak 22 puta najprestižniju nagradu američke filmske industrije, Oscara.

Hedy Lamarr je većini nepoznato ime, no osim što je bila uspješna glumica tijekom Zlatnog doba Hollywooda, ujedno je bila inovatorica. Jedan od njezinih izuma omogućio nam je danas uporabu WiFi-a pa ako ovaj članak čitate spojeni na nečiji WiFi, zahvalite Hedy Lamarr!

William Sidis je s 9 godina upisao Sveučilište Harvard. On je bio najmlađi polaznik Harvarda u povijesti toga sveučilišta.

Ainan Cawley je kao dječak, s nepunih 9 godina, upisao Singapursko sveučilište na kojem je studirao kemiju. Danas je 21-godišnjak koji se bavi kemijom, matematikom i filmom.

Martina Kobaš, 7.d

Mali keramičari su povodom dana darovitih imali radionicu izrade čarobnog lončića inspirirani narodnom bajkom „Lončiću, kuhaj“. S obzirom da mi to trebamo desetak dana sušiti pa peći pa bojati, glazirati i peći, gotove radove vidjet ćete za Dan škole :). Također smo u auli postavili izložbu koja pokriva tri teme: Auto-Mamoportret, zaštićene biljke i životinje RH, s natječaja Tradicija i suvremenost te fotografije radova na temu „Roboti i umjetna inteligencija“ koje smo poslali na natječaj u Lidice. 

ravnateljica Gordana Gazdić-Buhanec

Ovogodišnje obilježavanje Međunarodnog dana darovitih učenika završit ćemo jednom lijepom izrekom i vidimo se dogodine!

Ono što dijete čini nadarenim i talentiranim nisu uvijek školske ocjene,

već drugačiji pogled na svijet i učenje.

Chuck Grassley