Dabar 2020.

NEMČIĆI - IZVRSNI U INFORMATIČKOM MEĐUNARODNOM NATJECANJU „Dabar“ 2020.

Najveće međunarodno online natjecanje „Dabar“ 2020. ove godine, u svom petom izdanju, privuklo je 36.491 učenica i učenika osnovnih i srednjih škola. Dabar (Bebras) je međunarodna inicijativa koja promiče informatiku i računalno razmišljanje među učiteljima, nastavnicima i učenicima, ali i u široj javnosti.

Dabar je osmišljen kako bi se svoj djeci omogućio jednostavno sudjelovanje kroz online natjecanje. Sastoji od niza izazovnih zadataka koje su napisali stručnjaci iz pedesetak zemalja. Iako se rješavanje zadataka temelji na informatici, možete ih rješavati i bez informatičkog predznanja.

Organizator natjecanja za Hrvatsku je udruga "Suradnici u učenju" uz podršku Hrvatskog saveza informatičara, Visokog učilišta Algebra i CARNet-a. Natjecanje podržava Ministarstvo znanosti i obrazovanja. 

Natjecanje se organizira u 5 kategorija:

MikroDabar za učenike 1. i 2. razreda osnovne škole (sudjelovalo je 3985 učenika).

MiliDabar za učenike 3. i 4. razreda osnovne škole (sudjelovalo je 7235 učenika).

KiloDabar za učenike 5. i 6 razreda osnovne škole (sudjelovalo je 12590 učenika).

MegaDabar za učenike 7. i 8. razreda (sudjelovalo je 8285 učenika).

GigaDabar za učenike svih razreda srednje škole.

Ove godine je zbog epidemiološke situacije bilo omogućeno da se učenici natječu i online od kuće tako da je zbog organizacijskih i ostalih razloga dio učenika prisustvovao natjecanju u školi, a dio od doma. Naši su učenici postigli i ove godine izvrsne rezultate.

Učenici koji su svojim plasmanom ušli u 10% najboljih u Republici Hrvatskoj u kategoriji MikroDabar su:

Mislav Lovrenčić, Tin Foruglaš, Lukas Kišić, Lucija Torma, Kira Novosel Kuharović, Zoran Hontić, David Smiljanić, Mia Vuk, Pavle Bači, Dan Magdić, Noa Samardžić, Elena Večenaj, Ivan Zagrajski, Elen Kolarovć, Alan Banek, Noa Papić Bogadi, Nika Adamić, Paula Lovasić, Marko Flis, Petar Horvat, Zara Štefanić, Laura Hrastić, Borna Vizjak, Antonio Gavranović.

            Među 10% najboljih u kategoriji MiliDabar:

Jerko Tušek, Marija Oštrkapa, Grgur Zagrajski, Jan Kai Premec, Rea Štefanić, Mislav Vizjak, Klara Fucak, Grgur Ivanković.

            U kategoriji KiloDabar u 10% najuspješnijih su:

Ava Magdić, Luka Stanin, Luka Kadija, Eva Papić Bogadi, Matej Jurčić, Katja Gregurić, Josip Sušilović, Antonio Cahunek, Kiara Horvat, Vito Matiša, Zita Husnjak, Luka Šimunija, Eva anek.

            U kategoriji MegaDabar najuspješniji su:

Antun Đuranek, Jan Horčička, Jakov Jurić, Sven Džendžo.

Čestitamo učenicima i njihovim mentorima, a zahvaljujemo se i roditeljima za ukazanu suradnju. Čestitke i svim ostalim sudionicima koji su se odvažili i sudjelovali u natjecanju.

Korodinator: Hrvoje Šelimber u suradnji s učiteljicom Suzanom Hergotić