Sjećanje na Vukovar 2020.

Izložba: Vukovarski vodotoranj – simbol obrane Hrvatske

Već tradicionalno, učenici osmih razreda OŠ „Antun Nemčić Gostovinski, u mjesecu studenome , na satovima povijesti, uče o Domovinskom ratu i   prisjećaju se svih hrvatskih branitelja koji su dali živote za obranu naše domovine. S posebnim poštovanjem i ljubavlju prisjećaju se Škabrnje i Vukovara, hrvatskih gradova čiji su stanovnici najviše bili izloženi agresiji, patnji i stradanjima vojnika, ali i civilnog stanovništva. Svima njima u spomen, pale svijeće te prigodnom izložbom u auli škole, odaju počast herojima Domovinskog rata.

7

Osim hrvatskim braniteljima, ove su godine svoju izložbu, učenici posvetili vukovarskom vodotornju, koji je tijekom 1991. zadobio više od 600 pogodaka topovskom granatom te je zbog toga postao najpoznatiji simbol obrane zemlje. Prije nekoliko dana, nakon obnove, vukovarski vodotoranj je ponovo zablistao ,ali se u njegovim pukotinama i dalje može  osjetiti sva bol koju su Vukovarci pretrpjeli tijekom Domovinskog rata.

Motivirani pričama o vukovarskom vodotornju, učenici su od različitih materijala izradili prava mala „umjetnička djela“ koja su, zajedno s prigodnim plakatima izložili u školi. Kroz čitav proces učenja i pripremanja izložbe, učenike je vodio Darko Sočev, profesor povijesti.

Svojom izložbom i paljenjem svijeća, Nemčići su uputili zahvalu svim hrvatskim braniteljima, a svojim porukama mira i tolerancije iskazali jasan stav i želju da se ovakav zločin više nikada ne ponovi.

Lidija Vranar, prof. povijesti

1

2

3

4

5

6

 

8

9

11

12

13

14

15

 

 


 

 

Sjećanje na Vukovar

Učenici 1.c. obilježili su sjećanje na grad Vukovar na satu likovne kulture izradom simbola Vukovarskog vodotornja. U pratnji vjeroučiteljice i razrednice odlaze do Vučedolske golubice pomoliti se i zapaliti lampione za sve one koji su poginuli u Domovinskom ratu.

slika1

slika2

Vodotoranj

 

 


 

 

Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje u PŠ Reka

Učenici Područne škole Reka su uz vodstvo svojih učitelja obilježili Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje. Učenici su kroz gledanje video zapisa i prezentacija, čitanje tekstova, pisanje sastavaka i izradu likovnih radova razvijali svijest o važnosti grada Vukovara i žrtve koju su podnijeli njegovi stanovnici i branitelji te žalosne 1991. godine. Paljenjem lampaša na školskom dvorištu izrazili su svoju zahvalnost „Gradu heroju“ što je svojom velikom žrtvom uvelike pomogao u stvaranju neovisne i suverene Republike Hrvatske u kojoj danas živimo.

JUNAČKI GRADE, HVALA TI!

Fotka1

Fotka2

Fotka3

Fotka4

Fotka5

Fotka6

Fotka7

Fotka8