Posjet osmih razreda Vukovaru 2019.

U sklopu državnog projekta „Posjet osmih razreda Vukovaru“, koji od 2014. provodi Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar, 12. i 13. 12. 2019. učenici osmih razreda naše škole boravili su u Vukovaru. Cilj je projekta učenike osmih razreda učiti o vrijednostima Domovinskoga rata i značaju Bitke za Vukovar u obrani suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti suvremene Republike Hrvatske.

Prvi dan boravka u Vukovaru za učenike su organizirana predavanja o Domovinskom ratu i Bitci za Vukovar. Oba su predavanja bila vrlo zanimljiva i poučna – uz video snimke i glazbu bila su praćena ratna zbivanja koja su se dogodila 1991. god., ali i ono što im je prethodilo. Tim su predavanjima učenici upoznati s demokratskim procesima koji su doveli do stvaranja suverene i samostalne Republike Hrvatske te kako je ona obranjena u nametnutome ratu. Nakon ručka uz stručno vodstvo učenici su posjetili Muzej vučedolske kulture i Gradski muzej dvorac Eltz, a slobodno vrijeme iskoristili su za šetnju gradom i obilazak znamenitosti te se tako upoznali s povijesnom i kulturnom baštinom grada. Večer je bila rezervirana za zabavu u disco klubu gdje su se učenici zabavili s vršnjacima iz drugih krajeva Lijepe Naše.

Drugi dan učenici su imali priliku vidjeti sve važne lokalitete vezane uz ratna događanja 1991. - Vukovarsku bolnicu (muzej), Memorijalno groblje žrtava Domovinskog rata, masovnu grobnicu na Ovčari,  Vodotoranj, crkvu sv. Filipa i Jakova, Trpinjsku cestu (groblje tenkova), Spomen dom hrvatskih branitelja, nekadašnju vojarnu u Vukovaru, Put spasa, logore i hangare te eksponate vojno-civilnih vozila i letjelica koji su korišteni u obrani grada. Posjet Vukovaru završen je Školom mira, predavanjem čiji je cilj da učenici odnesu svojim domovima poruke mira, nenasilja i tolerancije na kojima se može graditi budućnost, te završnim kvizom za učenike čime je zaokružena ova zaista poučna i emotivna vukovarska priča.

Dvorac Eltz

Memorijalno groblje

Ovcara

Predavanje oruzje

Vukovar

Vodotoranj