Nemčići uspješni na Prvoj međunarodnoj Soroban olimpijadi

Učenici 3. c razrednog odjela Osnovne škole "Antun Nemčić Gostovinski"  Koprivnica Pavao Bunić, Marko Pavlic, Jakov Salajpal, Matej Jurčić i Dino Karas zajedno sa svojom razrednicom Đurđicom Pošta,  sudjelovali su na Prvoj soroban olimpijadi. To je međunarodno natjecanje u računanju na abacusu sorobanu.koje  je organizira Udruga Abacus Hrvatske te predsjednica i direktorica Soroban Akademije, Tatjana Tomec Enc.

Više od 80 osnovaca, ali i mlađih, iz Hrvatske i iz Herceg Novog natjecalo se u računanju putem japanske računaljke soroban u 4 računske operacije. Imali su 5 minuta po operaciji pa su se morali dobro koncentrirati za postizanje dobrog rezultata.

Natjecanje je uz domaćine vodio Shungo Ko profesor iz Japana, osnivač Japanske Međunarodne Soroban Organizacije (JISA-e) koja poučava djecu tradicionalnoj japanskoj metodi računanja na sorobanu. Uvršten je u Guinnessovu knjigu rekorda jer je anzanom (mentalno) za sekundu i sedam stotinki pomnožio dva peteroznamenkasta broja.

Nemčići su se plasirali među prvih deset te tako pokazali zavidno znanje u brzom računanju na abacusu.

Osnovna škola „Antun Nemčić Gostovinski“ je prva škola  u županiji koja je uvela računanje na abacus sorobanu prije 3 godine.

Osim natjecateljskog djela učenici su mogli sudjelovati na lijepim i kreativnim radionicama. Jedna od njih je i učenje japanskog jezika na kojoj su i učenici, ali i roditelji u vrlo kratkom vremenu naučili pisati i čitat brojeve na japanskom.

Ovakvima aktivnostima i nastavnim sadržajima učenicima se omogućuju zanimljiviji i atraktivniji edukativni sadržaji te je ujedno sudjelovanje ovakvim aktivnostima dio sustavne brige o darovitim učenicima u Nemčiću.

Čestitke na izvrsnim rezultatima.

abacs6

abacus1

abacus2

abacus5

abacus4

abacus3