Europa u našoj školi – projekt "Znam odakle sam"

Naša se škola i 2016. godine uključila u europski program Erasmus+ i to projektom Perpetuum Mobile u svrhu usavršavanja svojih učitelja i učenika.

Novi projekt kojim nastavljamo graditi svoju europsku dimenziju i prepoznatljivost jest međunarodni projekt I know where I am from u kojem, osim naše Škole, sudjeluju škole iz Poljske, Mađarske, Grčke, Italije i Španjolske. Dvogodišnji je to projekt čija je glavna tema njegovanje kulturne baštine, kako materijalne tako i nematerijalne. Učenici će u projektnim aktivnostima upoznati kulturnu baštinu navedenih zemalja, naučiti mnoge nove IKT alate i moći će posjetiti zemlje uključene u projekt, a sve s ciljem razmjene i širenja dobre prakse. Učenicima i učiteljima pruža se neprocjenjiva prilika za suradnju s europskim školama, razmjenu iskustava, primjenu postojećih znanja i vještina te razvoj novih.

Projektom su planirane raznolike aktivnosti poput dizajniranja službenog logotipa projekta, izrade obiteljskog stabla, intervjua sa starijim članovima zajednice, slanje blagdanskih čestitki, izložbe starih fotografija, istraživanje starih zanata, festivala baštine, skupljanja suvenira, spravljanja tradicionalnih jela, učenje tradicionalnih plesova i drugih zanimljivih događaja.

Osim navedenih aktivnosti koje će se provoditi u svakoj partnerskoj školi, tijekom 2019. i 2020., ukupno dvadeset učenika i deset učitelja iz naše škole sudjelovat će u mobilnostima u partnerske škole.

Od šest partnera, našoj školi pripala je čast biti domaćin prvoj mobilnosti u kojoj sudjeluju i učenici, a gosti nam stižu već ove nedjelje 9. prosinca. U projektu sudjeluje cijela škola, uz blisku suradnju s roditeljima i lokalnom zajednicom. Pripreme su u tijeku od početka školske godine i polako se primiču kraju. Za svoje smo goste organizirali živopisan tjedan prepun izleta, radionica, učenja i zabave.

Nakon dolaska u nedjelju i smještaja kod obitelji domaćina, u ponedjeljak im pripremamo dobrodošlicu u školi. Uz učenike i zaposlenike, dočekat će ih i predstaviti im se ni manje ni više no sam Antun Nemčić Gostovinski

Nakon programa i druženja u školi, gosti će razgledati Koprivnicu i Podravku, pogledati izložbu Podravka - industrijska baština u Galeriji Koprivnica te prisustvovati radionici Znaš li vezati kravatu? U utorak će sva vrata naše škole biti otvorena pa će gosti slobodno moći zaviriti u koju od učionica, a dan će provesti na zabavnim radionicama igrajući stare dječje igre, učeći glagoljicu i crtajući narodne nošnje. U srijedu, opet u Galeriji Koprivnica uronit će u Licitarsku božićnu čaroliju obitelji Špičko i naučiti izraditi licitare te saznati nešto o tradicionalnim božićnim jelima našeg kraja i okititi jelku. Četvrtak će biti rezerviran za izlete – posjetit će Galeriju naivne umjetnosti u Hlebinama, istražiti Molve i njihove čudotvorne relikvije. Putem od lana do platna vodit će ih šemovačke čuvarice kulturne baštine, putem Virja do čuvenih Picoki i Marca Chagalla.

Zahvaljujući gostoljubivoj Podravki, naši mali gosti uživat će tradicijskim jelima u Štaglju.

U petak ih očekuje čarobni Zagreb i najljepši europski advent, dok u subotu se opraštamo s našim gostima i zaključujemo mobilnost.

Odbrojavamo dane do njihova dolaska i nadamo se da ćemo im uspjeti približiti barem dio bogate kulturne baštine našeg zavičaja i domovine.

                                                                                                            Diseminacijski tim