Dan kravate 2018.

Nošenjem kravata na dan 18. listopada prigodno smo obilježili  datum koji  je Hrvatski sabor 2008. godine proglasio  Danom kravate.  Možemo i trebamo biti trajno ponosni na činjenicu da je kravata izvorni hrvatski proizvod  i dio našeg kulturnog i povijesnog naslijeđa. Riječ kravata dolazi od francuske riječi Les Croates (Hrvati).

Već nekoliko stoljeća milijuni ljudi u svim državama svijeta vežu svakodnevno oko vrata ovaj ukrasni odjevni artikl, a velika većina njih još uvijek ne zna njegovu povijest i podrijetlo. Projektu obilježavanja Dana kravate osnovni je cilj proširiti i njegovati priču o kravati kao izvornom hrvatskom proizvodu i važnom dijelu naše povijesne i kulturne baštine.

Učenici i učitelji svoje odjevne kombinacije upotpunili su ovim modnim detaljem. A brojni razredni odjeli su imali radionice izrade kravata sa motivima glagoljice, licitara te su učili na koje načine se mogu vezati kravate. Na kraju kao rezultat moglo se vidjeti mnoštvo različitih kravata: modernih, šarenih, starinskih, jednobojnih, svečanih - kravata svih mogućih vrsta, boja i oblika. Uz veselje i dobru volju zajedno smo na najbolji način obilježili ovaj dan.

Goran Višak, prof.

1

3

kravata

2

6