8. Tjedan botaničkih vrtova

NEMČIĆI OBILJEŽAVAJU TJEDAN BOTANIČKIH VRTOVA, ARBORETUMA I BOTANIČKIH ZBIRKI HRVATSKE

botanicki tjedan 2018

Datoteka za preuzimanje: Program obilježavanja osmog tjedna u našoj školi.docx

Poveznica: http://www.hbod.hr/hr/osmi_tjedan


 

OSMI "TJEDAN BOTANIČKIH VRTOVA, ARBORETUMA I BOTANIČKIH ZBIRKI"

 

Osnovna škola "Antun Nemčić Gostovinski" Koprivnica - Škola koju volim!

 

Od 14. do 20. svibnja 2018. godine održane su brojne aktivnosti učenika i njihovih učitelja kojima se obilježio Osmi tjedan botaničkih vrtova, arboretuma i botaničkih zbirki. Održane su sljedeće radionice i aktivnosti:

 

PONEDJELJAK – 14. SVIBNJA 2018.

Učenici sedmih i osmih razreda postavili su izložbu herbarija na drugom katu škole (voditelji: Valentina Kancijan i Goran Višak). 

slika5

 

U sklopu radionice "Živimo zdravo - prerada ljekovitog bilja i proizvodnja čajeva" mladi botaničari, učenici petih razreda su pripremali domaće čajeve ( voditeljica: Ivana Strbad). 

SLIKA 6

SLIKA 7

 

Učenici Područne škole Reka su na likovnoj radionici saznali nešto više o suncokretu, simbolu naše škole te su nakon toga izrađivali suncokrete od filca (voditeljica: Jelena Sabolić). 

SLIKA 11

SLIKA 12

 

Tratinčica i maslačak biljke su koje sedmogodišnjaci već dobro poznaju. Učenici 1.c razrednog odjela su, sukladno svojoj dobi, istražili i primijenili osnovna znanja o utjecaju biljaka na očuvanje i unaprjeđivanje zdravlja kroz praktičan rad proizvodnje ljekovitih pripravaka – „macerata“ od tratinčica i maslačaka u sklopu projekta „Sezona tratinčica i maslačaka u rukama učenika“ (voditeljica: Karmen Bardek). 

SLIKA 24

SLIKA 25

 

Učenici 3.a razrednog odjela posjetili su 14. svibnja 2018. Dom za starije i nemoćne, Koprivnica. Darovali su štićenicima doma likovni uradak učenice Eve Zagorščak, biljka Čambine – lopoč. Sa štićenicima doma sadili su cvijeće u parku Doma za starije i nemoćne Koprivnica. Nakon vrijedno obavljenog rada učenici su fotografirali zajedničke aktivnosti, družili se i igrali u obližnjem parku znajući da su pomogli starijima čineći dobro. Njihovim aktivnostima priključili su se djelatnici PU Koprivničko-križevačke, odjel prevencije u aktivnostima Preventivnog projekta „Zdrav za 5“ pa i roditelji učenika. (voditeljica: Suzana Hergotić). 

SLIKA 28

SLIKA 29


 

UTORAK – 15. SVIBNJA 2018.

S početkom u 12.15 održano je kratko predavanje te radionica na kojoj su se učenici šestog i sedmog razrednog odjela upoznali sa znanstvenom metodom određivanja gustoće populacije različitih biljaka in situ. 20 učenika je na poznatom lokalitetu utvrđivalo geografski položaj – GPS uređajem. Postavili su mrežu veličine 5 x 5 m s 25 polja od 1 m2, vršili su procjenu gustoće, pokrovnosti i učestalosti pojedine vrste po poljima te su na kraju ispunili formulare (voditelji: Goran Višak i Valentina Kancijan).

SLIKA 8

SLIKA 9

SLIKA10

 

Učitelj Mladen Fajdetić je svojim učenicima iz Područne škole Reka održao edukativno predavanje o biljkama u sklopu kojeg su učenici učili o važnosti biljaka, prepoznavali dijelove biljke i upoznali zaštićene biljke našeg zavičaja. 

SLIKA13

 

Učenici 2.a nakon izrade leptira kaširanjem izložili su svoje radove u auli škole.

Interpretacijom igrokaza Zaljubljivi leptirić uveli smo se u svijet biljaka i životinja s naglaskom na leptirima. Upoznali smo leptira livadnog plavca i saznali o njegovoj povezanosti s biljkom krvarom. Ela Kežman upoznala nas je s leptirima i puno nas naučila. Na kraju nastavnog dana, u vedrom raspoloženju, crtali smo i slikali leptire koji su nam ukrasili pano (voditeljica: Dragana Dukarić). 

SLIKA 20


 

SRIJEDA – 16. SVIBNJA 2018.

Učenici PŠ Jagnjedovec obilježili su Tjedan botaničkih vrtova izradom plakata o začinskom bilju i plijevljenjem cvjetnjaka u školskom dvorištu (voditeljica: Lana Culek).  

slika1

slika2

 

Likovna radionica Cvijet kakav još nitko nikada nije vidio - nakon šetnje kroz naš školski botanički vrt i motivacijske priče naslova Cvijet kakav još nitko nije vidio, učenici 1.a stvarali su još neviđeni cvijet koristeći različite boje, crte, točke, mrlje, poteze, geometrijske i slobodne likove. Uz zvukove klasične glazbe učenici su se u potpunosti uživjeli u vlastito likovno stvaralaštvo i kombiniranom tehnikom crnog flomastera i akvarela stvorili su predivne, neobične cvjetove viđene samo u njihovoj mašti (voditeljica: Sanja Šikić Rupa). 

SLIKA 16

SLIKA 17

 

U sklopu Tjedna botaničkih vrtova učenici 1.b razreda su realizirali dio projekta Cvijeće. Učenici su kroz različite aktivnosti učili dijelove cvijeta, upoznati raznolikost vrsta, boja i mirisa cvijeća, spoznavali što je cvijeću potrebno za rast i razvoj u školskom vrtu. Učenici su rješavati jezične i matematičke zadatke s tematikom cvijeća. Kreativno su se likovno i tjelesno izražavati slušajući skladbu P. I. Čajkovskog "Valcer cvijeća", čitali lektiru "Plesna haljina žutog maslačka" te izrađivali cvjetne straničnike. Cvjetni straničnici će učenike podsjećati na važnost biljaka dok budu čitali lektiru ili neke druge naslove, a trenutno ukrašavaju školski pano. Eko grupa Mali zeleni s polaznicima 1.a, 1.b i 1.c razreda zasadili su ispred škole kadife u lončanice kako bi uljepšali okoliš škole te ga redovito zalijevaju i promatraju kako raste i cvjeta (voditeljica: Ljupka Mihailović). 

SLIKA 30

SLIKA 31


 

ČETVRTAK – 17. SVIBNJA 2018.

Učenici 7.b razrednog odjela su od starih majica izrađivali broševe i cvjetne ogrlice za učeničku zadrugu koje će se prodavati za Dan škole 13.6.2018. za potrebite učenike naše škole (voditeljica: Mirjana Kalavarić).

SLIKA 22

SLIKA 23

 

 

Integriranu nastavu posvetili su učenici 3.a razrednog odjela bogatstvu bioraznolikosti boja biljaka. Svaki dan predstavila se skupina koja je istražila zaštićene ili rijetke biljke određene boje „Spomenika prirode sedam stabala hrasta lužnjaka“ šume Repaš, „Značajnog krajobraza Čambina“ te „Posebnoga geografskog botaničkog rezervata đurđevački pijesci“. Skupine su svoje prikaze osmislile samostalno: plakati, ppt, pisani radovi: pjesma posvećana ciklami, „Jeste li znali?“ i fotografije prema različitosti boja biljaka. Radovi učenika izloženi su u razrednom odjelu i prostorijama škole. Na satu likovne kulture slikali su zaštićene vrste biljaka (voditeljica: Suzana Hergotić).

SLIKA 26

SLIKA 27

 

Učenici 4.b razrednog odjela i 4.razreda PŠ Jagnjedovec boravili su tri dana u Školi u prirodi na otoku Krku. Posjetili su otok Košljun i proučavali bogatstvo biljnog svijeta. Trećeg dana obišli su Zeleni vir, posebni geomorfološki rezervat (voditeljice: Sanja Brkić i Ivana Zrinski).

SLIKA 35

SLIKA 36


 

PETAK – 18. SVIBNJA 2018.

U petak je održana radionica izrade papirnatog cvijeća. Odazvali su se učenici petih i sedmih razreda te pokazali svoju kreativnost i maštovitost (voditeljica: Valentina Kancijan) 

slika 3

slika4

 

Učenici Područne škole Reka su uredili tematski eko pano u hodniku škole. SLIKA 14

slika 14

 

Učenici Područne škole Reka su zajedno s učiteljicama Sanjom Figač i Majom Gal trajnicama uredili i obnovili kamenjar u sklopu ArboReke. 

slika15

 

U sklopu projekta List učenici četvrtog razreda skupljali su različite listove biljaka, prešali ih, izrađivali herbarij, radili pokuse, izrađivali ukrasne kutijice i nakit na temu list te pripremili prodajnu izložbu (voditeljica: Senka Pintarić). 

slika 18

slika 19

 

Učenici 2.c razrednog odjela izrađivali su majice s temom „Moj mali botanički vrt“ zajedno s voditeljicama   radionice, potpredsjednicom Hrvatskog fotosaveza gospođom Zlatom Medak i ravnateljicom Gordanom Gazdić-Buhanec. Na vrlo zanimljiv i kreativan  način učenici su od lišća i cvjetova koje su taj dan pripremili za radionicu, na majicama  slagali svoj botanički vrt, uz stručnu pomoć gospođe Zlate i naše ravnateljice nastajale su prekrasne majice (voditeljica: Đurđica Pošta).

SLIKA 32

SLIKA 33

SLIKA 34

 


 

SUBOTA – 19. SVIBNJA 2018.

Polaznici Male koprivničke škole keramike i ove su godine odali počast biljkama. Pod vodstvom ravnateljice, uz Dan očaranosti biljkama posvetili su se morfološkoj studija biljnih formi. Promatrali su dijelove biljki i peludna zrnca. Radove koje su izradili trebaju obojiti, glazirati i paliti, a biti će izloženi na prigodnoj izložbi povodom Dana škole. 

 slika 37

slika 38

slika39

                                                                                                                         Ivana Strbad, učiteljica prirode