„Stjepan Kranjčić“ u Križevcima 2018.

Završna svečanost 7. Susreta hrvatskoga dječjega duhovnoga stvaralaštva „Stjepan Kranjčić“ u Križevcima 21.4.2018.

U organizaciji križevačke Osnovne škole Ljudevita Modeca i Udruge za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić” od 15. listopada do 15. prosinca 2017. otvoren je natječaj za 7. Susret hrvatskoga dječjega duhovnoga stvaralaštva „Stjepan Kranjčić”. Riječ je o jedinom natječaju za duhovno književno i likovno stvaralaštvo na nacionalnoj razini u Republici Hrvatskoj za djecu osnovnih škola. Ovogodišnja tema bila je majka. Na završnoj svečanosti nagrađeni učenici interpretirali su svoje pjesme, priče i igrokaz. Toplo, emotivno i s puno ljubavi čitali su o svojim majkama, njihovoj bezgraničnoj ljubavi, potpori, požrtvovnosti, ali i neizmjernoj žalosti za majkama kojih više nema na ovome svijetu.

Odluku o nagrađenim i pohvaljenim učenicima donijelo je Stručno ocjenjivačko povjerenstvo za književni natječaj u sastavu: Sonja Tomić (predsjednica), Nada Babić i Vojmil Žic te stručno ocjenjivačko povjerenstvo za likovni natječaj u sastavu: Sonja Tomić (predsjednica), Tomislav Buntak i Vojmil Žic.

Na likovni natječaj prijavilo se 176 učenika iz 59 škola te 12 učenika samostalno. Naše učenice Marta Jurenec, učenice 1. razreda PŠ Reka, mentorice Maje Gal i Mia Čađavec učenica 3. razreda, mentorice Suzane Hergotić naslikale su svoje mame i radovi su im pohvaljeni, izloženi u OŠ Ljudevita Modeca te objavljeni u Zborniku „Čuvarica srca moga“.

Na književni natječaj prijavilo se 215 učenika iz 79 škola te 19 učenika samostalno. Natječaj je obuhvaćao tri žanra: poeziju, prozu i igrokaz. Stručno ocjenjivačko povjerenstvo odlučilo je pohvaliti rad učenika 4.b razreda, Emanuela Bunića, mentorice Sanje Brkić i objaviti ga ovogodišnjem Zborniku.

U Riječi urednice: Gori M /m / ajke ljubav bijela…Sonje Tomić čitamo:

„Sve su mame izuzetno vrijedne zapažaju svi mali autori. Neke se bave i organizacijom „40 dana za život“ pa se četvrtašu čini da je to previše obveza za nju, ali ona uvijek kaže: „Kada radiš nešto dobro, dobro se širi i zbog toga si sretan. Uvijek se isplati činiti dobro!“

Upravo zadnja rečenica iz Emanuelove priče neka bude uvijek u našim mislima i srcima.

Sanja Brkić, učitelj mentor

1

2

3