Ususret Svjetskom tjednu svemira 2017.

SVEMIR KAO INSPIRACIJA

U listopadu 2016., učenici 4.c uključili su se u obilježavanje Svjetskog tjedna svemira. Sve svoje aktivnosti registrirali su na web stranicama organizacije World Space Week. S velikim zanimanjem sudjelovali su na radionici o svemiru. Potaknuti istraživanjima svemira, snimili su svoj prvi animirani film Proxima b. Film je u velikoj konkurenciji odabran za 55. reviju hrvatskog filmskog stvaralaštva djece. Također, konkurira i za nagradu na DUFF – u, međunarodnom filmskom festivalu u Dubrovniku.

Na europskom natjecanju Odysseus II., Maša Hadelan, učenica 4.c  dobila je nagradu za svoj likovni rad na temu Sunčev sustav. Iz  Toulousa (Francuska) stigao je teleskop koji je razveselio ne samo Mašu, nego i cijeli razred. Priznanja za svoje radove dobili su i učenici Dora Ferčec, Lucija Ledinski, Niko Maletić, Marko Poznić i Petra Salajpal. Mentorica učenicima bila je učiteljica Senka Pintarić.

Odysseus II. je natjecanjenamijenjeno djeci i mladima u dobi od 7 do 22 godine starosti, na koje se pozivaju učenici, studenti, nastavnici i profesori europskih škola i fakulteta.

Natjecanje ima cilj potaknuti mlade ljude diljem Europe na istraživanje svemira kroz niz obrazovnih aktivnosti.

Organizirano u više krugova, natjecanje obuhvaća sve učenike i studente u Europi, gdje god da žive i bez obzira na svoju kulturnu baštinu ili jezik. Krajnji cilj projekta je poticati razvoj kvalificiranih znanstvenika, inženjera i tehničara u relevantnim i prioritetnim područjima razvoja svemirske strategije država članica EU.

Natjecanje se organizira u tri različite skupine: Početnici (od 7 do 13 godina starosti), Pioniri (od 14 do 18 godina starosti) i Istraživači (studenti od 17 do 22 godine starosti) te shodno njihovim uzrastima organizira se pojedinačno ili u timovima sa ili bez pomoći mentora.

NAJAVA

I ove ćemo godine u našoj školi nizom zanimljivih aktivnosti obilježiti Svjetski tjedan svemira (4. – 10. listopada). Uključite se!

Posebno pozivam zainteresirane učenike da 10. 10. 2017. dođu na susret s Goranom Nikolaševićem, direktorom World Space Week organizacije. Tema će biti astronauti, život na Internacionalnoj svemirskoj stanici, bestežinsko stanje, istraživanja, pokusi…
O mjestu i vremenu susreta učenike ćemo na vrijeme informirati.

Senka Pintarić, učiteljica

Masa Hadelan

Proxima b