I ove godine Čitanje ne poznaje granice /Branje ne pozna meja

Međunarodni projekt   Čitanje ne poznaje granice / Branje ne pozna meja nastavili smo provoditi i ove školske godine. Prisjetimo se – projekt se provodi u hrvatskim i slovenski m školskim knjižnicama na način da učenici  u hrvatskim školama čitaju prijevode slovenskih autora, a u slovenskim hrvatskih autora.  Cilj projekta je  promocija čitanje, čitalačkih navika i vještina  i razvijanje različitih oblika pismenosti. Danas su u ovaj projekt  uključene 64 škole.

Početkom svibnja posjetili su nas učenici 4.a i 4.b  razreda partnerske OŠ Sladki Vrh koji su čitali djelo Ivane Brlić-Mažuranić  Čudnovate zgode šegrta Hlapića. Kroz glumu, igru i ples gosti su nam prikazali Hlapićev i Gitin lik. Voditeljica projekta bila je školska knjižničarka Vanja Jasenek.

Na početku programa, svim sudionicima projekta obratila se ravnateljica Gordana Gazdić Buhanec .

Nemčići su se premili čitajući u knjižnici djelo Ele Peroci Djeco Laku noć s posebnim naglaskom na priču Maca Papučarica te Ciciban djelo Otona Župančić.

Učiteljica 2.c Natalija Sočev pripremila je scensku igru Maca Papučarica te lutkarsku predstavu Krtić. Učenike 2.a razreda koji su recitirali pjesme pripremila je učiteljica Suzana Hergotić.

Domaćini su program započeli slovenskom pjesmom Na planincah, a učenike 2.c pripremila je učiteljica glazbene kulture Irena Falat , pratnja na gitari bio je Nathan Danijel  Špičak učenik  5.b razreda.

Učiteljica Sočev sa svojim učenicima je pripremila i izložbu plakata koji su  izrađeni na radionici  s roditeljima na temelju priče Maca Papučarica. Valja napomenuti da se navedena radionica poda nazivom Obrada lektire poticanjem obiteljskog čitanja, u našoj školi provodi već deset godina.

Isto tako  pripremili su i izložbu Maca  - likovni radovi nastali kaširanjem.

Ono što je posebno hvale vrijedno je i sudjelovanje roditelja 2.c  u provedbi ovog projekta.

Nakon programa u školi,  druženje se nastavilo šetnjom središtem Koprivnice te  sportskim igrama u dvorani Branimir.

Koordinator projekta i ove godine bila je školska  knjižničarka Luca Matić.

Suradnja sa susjednom nam Slovenijom nastavlja se i nagodinu, ali našim odlaskom u OŠ Sladki Vrh.

                                                                                                             Luca Matić, školska knjižničarka

1

2

3

4

5

6

8

9

7