eTwinning seminar u Ljubljani

Stotinjak prosvjetnih radnika iz 21 zemlje Europe je od 18. do 20. svibnja 2017. u Ljubljani sudjelovalo na međunarodnom seminaru pod nazivom eTwinning meets Erasmus+: Boosting the Quality of eTwinning and Erasmus+ projects.

Ovaj seminar organiziran je kao trodnevna radionica koja je učiteljima, knjižničarima i ravnateljima osnovnih i srednjih škola nudila mogućnost profesionalnog razvoja u korištenju platforme eTwinning. Niz iskusnih predavača i učitelja iz Slovenije, Hrvatske, Grčke i Francuske održali su radionice vezane uz korištenje eTwinninga za provođenje europskih projekata. Tom prilikom, osim što sam obnovila svoje znanje o eTwinningu, naučila sam i o dodatnim mogućnostima platforme koje pomažu pri vođenju dokumentacije projekata, traženja partnera ili stručnog usavršavanja.

Uz eTwinning sudionici seminara mogli su naučiti koristiti još neke mrežne stranice i aplikacije za projekte, ali i za svakodnevnu nastavu. Tako sam, primjerice, koristila Virgilio, bit.ly, Tricider, Mentimeter, Dipity, GoFormative, Toondoo i druge.

Jedan dan seminara bio je rezerviran za intenzivnu suradnju s kolegama za osmišljavanje i registriranje eTwinning projekta. Moja grupa, u kojoj su bili učitelji iz Slovenije, Belgije, Njemačke i Švedske, nazvala je svoj projekt EATwinning - How do you start your day? u kojem učenici uče o prehrambenim navikama drugih zemalja za vrijeme najvažnijeg obroka dana - doručka.

Osim brojnih kontakata koje sam uspostavila i razgovora koje sam vodila sa sudionicima iz Malte, Islanda, Poljske, Danske i drugih zemalja, zanimljivo je bilo što smo već prvoga dana trebali koristiti aplikaciju Actionbound. Aplikacija nas je vodila po Ljubljani na punktove na kojima je trebalo napraviti neki zadatak. Radili smo u malim grupama s kolegama iz različitih zemalja, a najteži zadatak je nekima bio izgovoriti i kamerom zabilježiti jedan slovenski jezikolomac. Naše videouratke organizatori su prikazali na samom zatvaranju seminara i, naravno, nasmijali sve prisutne.

Sudjelovanje četiriju učiteljica, jedne knjižničarke i jedne ravnateljice iz Hrvatske u ovom seminaru poduprla je Agencija za mobilnosti i programe Europske unije.

 Martina Kobaš

učiteljica engleskog jezika

20170519 215618-COLLAGE

IMG 20170518 163046 HDR

IMG 20170519 113947

IMG 20170519 143317

IMG 20170520 091322

IMG 20170520 145248