Nemčići najbolji kristalografi

Uspješno završilo natjecanje Ljepota kristalnih ploha

Zagreb, 2. lipnja 2017.Nevjerojatno iskustvo kojeg ćemo se uvijek sjećati sa smiješkom. Neprocjenjivo vrijeme provedeno sa školskim kolegama i zajednički usponi i padovi koji su nam uvijek bili poticaj. Miješanje različitih emocija – od početnih ushićenja do razočaranja, prihvaćanja neuspjeha, upornosti i želje za ponovnim pokušajima. Trud koji se zaista isplatio jer smo se dobro zabavili i puno naučili. 

Sve su to riječi kojima su učenici i profesori iz svih krajeva Hrvatske opisali svoja iskustva iz sudjelovanja u Ljepoti kristalnih ploha, jedinstvenom natjecanju u izvođenju kristalnog rasta, odnosno kristalizacije zadanog materijala. Glavni je cilj natjecanja, koje organiziraju Hrvatska udruga kristalografa, Hrvatska kristalografska zajednica i PLIVA Hrvatska, stvoriti pozitivan stav prema znanosti, istraživanju i učenju pomoću neposrednog iskustva među mlađim generacijama te doprinijeti što kvalitetnijem obrazovanju. Najuspješniji sudionici drugog natjecanja danas su u PLIVINOM Istraživačkom institutu proglašeni najboljim mladim kristalografima u Hrvatskoj te su im dodijeljene diplome i vrijedne nagrade za njihov rad i trud.


 „Ponovnom organizacijom natjecanja Ljepota kristalnih ploha željeli smo dodatno doprinijeti kvalitetnom obrazovanju, približiti kristalografiju učenicima, ali i potaknuti ih na razmišljanje o prednostima koje donosi odabir prirodnih znanosti kao životnog zanimanja. Čestitam svim pobjednicima, ali i svim sudionicima natjecanja te pozivam sve škole u Hrvatskoj da se prijave na sljedeće izdanje natjecanja i uživaju u zanimljivim pokusima, čarima timskog rada, novim iskustvima i obilju zabave koje natjecanje donosi“, izjavio je dr. sc. Aleksandar Višnjevac, predsjednik Hrvatske udruge kristalografa i jedan od članova stručne komisije.


 „Često nismo ni svjesni da su kristali svugdje oko nas – u našim mobilnim uređajima, televizorima, računalima… Gotovo da nema industrijske grane u kojoj kristali ne igraju važnu ulogu, stoga su ovakva natjecanja, u kojima potičemo interes mladih talenata za kemiju, a osobito kristale, važna za daljnju budućnost znanstvenog i tehnološkog napretka i razvoja u Hrvatskoj. Uz to, veseli nas što imamo mogućnost razvijati natjecateljski i timski duh te ohrabrivati mlade ljude da uđu u svijet znanosti i tako ostave svoj trag u društvu“, istaknuo je prof. dr. sc. Ernest Meštrović, viši direktor istraživanja i razvoja TAPI-ja i voditelj projekta u PLIVI.


„PLIVA se kao farmaceutski lider u regiji redovito uključuje u različite projekte usmjerene na rad s učenicima, potičući ih da razvijaju istraživački duh i usmjeravajući ih u područje znanosti na zanimljiv, zabavan i inspirativan način. Ljubav prema istraživanju razvija se od malih nogu, a za stvaranje kvalitetnih mladih znanstvenika nužno je poticati njihovu znatiželju i ulagati u njihovo obrazovanje. Već sad se veselimo sljedećem izdanju natjecanja, daljnjoj popularizaciji znanosti i nastavku PLIVINIH ulaganja u mlade talente koji će, čvrsto vjerujemo, stasati u vrijednu generaciju novih znanstvenika i stručnjaka u svojim područjima“, izjavio je Mihael Furjan, predsjednik Uprave PLIVE Hrvatska.


Natjecanje Ljepota kristalnih ploha namijenjeno je učenicima od sedmog razreda osnovne škole do završnog razreda gimnazija, strukovnih i obrtničkih škola u Hrvatskoj, a provodi se u trima kategorijama, pri čemu je zadatak natjecatelja u određenom vremenskom razdoblju pripraviti što veći i pravilniji kristal. Ove je godine natjecanje okupilo više od 500 učenika iz cijele Hrvatske koji su izvodili pokuse, vodili bilješke i mjerenja te nakon toga obrađivali rezultate na temelju svojih opažanja i poznavanja školskog gradiva. Kristale i laboratorijske dnevnike potom su dostavljali stručnoj komisiji koja je ocjenjivala nekoliko elemenata – monokristalnost, pravilnost bridova, pravilnost i razvijenost ploha, bistrinu, masu i laboratorijski dnevnik.

Učenici naše škole osvojili su  prvo mjesto u kategoriji rasta organske soli - tim su činile Karla Čukman, Nika Šprem i Leonarda Jurendić – mentorica Valentina Kancijan., a tim Klara Šerbetar, Mihovil Mađerić i Marin Pertičević – mentor Goran Višak u  izazovnoj kategoriji sinteze i kristalizacije anorganskog spoja osvojio je drugo mjesto. Svi učenici kao nagrade primili su diplome, tablete i fotoaparate, a imali smo priliku razgledati laboratorije u kojima se razvijaju novi lijekovi.

Goran Višak, prof.

1

2

3

 


          Završilo je drugo izdanje natjecanja Ljepota kristalnih ploha u organizaciji Hrvatske udruge kristalografa i Hrvatske kristalografske zajednice u suradnji s Plivom. Ono je izazvalo velik interes učenika iz cijele Hrvatske. Više od 500 učenika osnovnih i srednjih škola podijeljenih u 170 timova kroz proteklih nekoliko mjeseci vrijedno je radilo na uzgajanju kristala i praćenju njihova rasta.

Cilj timskog rada bio je uzgojiti što veći i pravilniji kristal, a najuspješniji od njih odabrani su od strane grupe znanstvenika i nastavnika članova Hrvatske udruge kristalografa, predvođene dr.sc. Aleksandrom Višnjevcem, predsjednikom Hrvatske udruge kristalografa i Plivinim višim direktorom istraživanja i razvoja TAPI,  prof.dr.sc. Ernestom Meštrovićem.

Predsjednik Hrvatske udruge kristalografa i jedan od voditelja natjecanja, dr.sc. Aleksandar Višnjevac, ovom prigodom je istaknuo: „Raduje nas činjenica da smo u drugom izdanju našeg projekta privukli ovako veliki broj učenika iz gotovo svih krajeva Hrvatske. Gledajući njihov interes i motiviranost koja je rezultirala izvrsnim radovima, možemo biti sigurni kako se među njima kriju i naši budući kolege koji će prirodne znanosti odabrati kao svoje životno zanimanje.“ 

Natjecanje je bilo podijeljeno u tri kategorije: 1. Rast kristala organske tvari, 2. Rast kristala anorganske soli, 3. Izazovna kategorija.

Naša škola je sudjelovala s 4 tima u sve tri kategorije natjecanja i ostvarila sjajne rezultate.

Učenice 8.b Karla Čukman, Nika Šprem i Leonarda Jurendić osvojile su 1. mjesto u  kategoriji Rast kristala organske soli.

U kategoriji Rast kristala anorganske soli učenice 8.a Nensi Begović, Inka Jakupec i Ivana Kolarić osvojile su 4. mjesto.

Mentorica timovima bila je Valentina Kancijan.

U Izazovnoj kategoriji učenici Mihovil Mađerić i Marin Petričević (7.a) te Klara Šerbetar (7.c) osvojili su 2. mjesto, a Lovro Klobučar (7.b), Iva Šimek (7.c) i Arijan Štimac (7.b) osvojili su 5. mjesto.

Mentor timovima bio je Goran Višak.

                Valentina Kancijan i Goran Višak

Nemčići najbolji kristalografi
Nemčići najbolji kristalografi
Nemčići najbolji kristalografi
Nemčići najbolji kristalografi
Nemčići najbolji kristalografi
Nemčići najbolji kristalografi
Nemčići najbolji kristalografi
Nemčići najbolji kristalografi
Nemčići najbolji kristalografi
Nemčići najbolji kristalografi
Nemčići najbolji kristalografi
Nemčići najbolji kristalografi