Dan sjećanja na holokaust 2017.

OBILJEŽAVANJE DANA SJEĆANJA NA HOLOKAUST – 27. SIJEČNJA 2017.

Prije nego što započnem s  temom holokausta, nastojim svojim učenicima približiti djelovanje židovske općine u Koprivnici prije Drugog svjetskog rata. Bitno je da učenici shvate da su Židovi, iako malobrojni, aktivno sudjelovali u oblikovanju našega grada, koji bi  bez njih, danas zasigurno izgledao drugačije.  Potrebno je istaknuti brojne intelektualce, liječnike, pravnike i trgovce, članove židovske zajednice, koji su svojim postojanjem bitno utjecali na gospodarski, kulturni  društveni i sportski život tadašnje  Koprivnice.

Već tradicionalno, s učenicima 7. i 8. razreda provodim terensku nastavu .Obilazimo sve važnije lokalitete vezane za život, ali i stradanja koprivničkih Židova. Tijekom terenskog rada obilazimo koprivničku gradsku jezgru  gdje je između dva rata bilo oko 40 židovskih trgovina, sinagogu, Muzej grada Koprivnice i Spomen područje Danica.

U vrijeme Drugog svjetskog rata, većina  sinagoga u Hrvatskoj je srušena. Koprivnička sinagoga ostala je sačuvana igrom slučaja jer su ustaše koristile prostor sinagoge kao skladište za konfisciranu židovsku imovinu. Sačuvane su i orgulje iz sinagoge i danas se nalaze u Crkvi sv. Antuna  u Koprivnici i još uvijek su u funkciji.

Za učenike je vrlo dojmljiv, ali i potresan posjet nekadašnjem zloglasnom logoru Danica. Od zloglasnog logora ostala su jedino ulazna vrata, vrata smrti, kao  podsjetnik, ali i opomena budućim generacijama da se takvi zločini više nikada ne ponove

Učenici na terenu stječu znanja na temelju vlastitih zapažanja, istražuju, fotografiraju i prikupljaju podatke koje  koristite za pripremanje izložbe i prezentaciju svojih radova povodom obilježavanja Dana sjećanja na žrtve holokausta. Tom prigodom upozoravaju na strašne zločine protiv čovječnosti učinjene  tijekom  Drugog svjetskog rata te naglašavaju važnost poštivanja ljudskih prava, prava djece i toleranciju različitosti.

Projekt o poučavanju o holokaustu koji provodim s učenicima naše škole, prezentirala sam na državnom skupu za učitelje povijesti,  koji je održan u Koprivnici od 24.-27. siječnja 2017.

Za sudionike seminara “Poučavanje i učenje o holokaustu i sprečavanju zločina protiv čovječnosti”, učenici Tea Kovačić, Klara Seleš i Lovro Klobučar izveli su kratki program u koprivničkoj sinagogi. Upoznali su nazočne s prošlošću sinagoge, njenim nekadašnjim izgledom i vjerskim aktivnostima koje su se ovdje odvijale od polovice 19. stoljeća pa sve do srpnja 1941. kada su gotovo svi koprivnički Židovi uhapšeni i odvedeni u logore smrti diljem Hrvatske, a neki od njih i u Auschwitz.

Posebno su bila zanimljiva sjećanja dr. Krešimira Švarca, počasnog predsjednika koprivničke Židovske općine, i Erne Taras, najmlađe kćerke nekadašnjeg kantora koprivničke sinagoge, Leona Wosfensona koja su  posjetiteljima sinagoge prenijeli učenici naše škole. Sudjelovali su i na komemoraciji te zajedno s učenicima ostalih koprivničkih osnovnih i srednjih škola odali počast žrtvama u prvom koncentracijskom logoru na prostoru tzv. Nezavisne Države Hrvatske, današnjem Spomen području Danica.

Lidija Vranar,prof.  

 

1

2   

4

3