Luka List ostvario lijepi rezultat

U srijedu 15. lipnja 2016.  u Zagrebu učenik naše škole Luka List sudjelovao je na testiranju, za Međunarodnu prirodoslovnu olimpijadu mladih na Baliju, koje priprema Prirodoslovno matematički fakultet.

Na testiranje se pozivaju učenici koji su na ljestvicama poretka s državnih natjecanja iz biologije i kemije zauzeli prvih 5 mjesta, odnosno na državnom Natjecanju iz fizike zauzeli prvih 10 mjesta u zajedničkoj kategoriji „natjecanje u znanju“ za 7. i 8. razrede osnovnih škola te prvih 5 mjesta u kategoriji 1. i 2. razreda srednje škole.

Međunarodna prirodoslovna olimpijada mladih (IJSO – International Junior Science Olympiad) je natjecanje učenika do 16 godina u znanju fizike, kemije i biologije.

Na olimpijadi sudjeluje po 6 učenika (dva tima po tri učenika) iz 50-tak zemalja svijeta. Učenici tijekom dva dana natjecanja samostalno rješavaju zadatke višestrukog izbora i teoretske zadatke iz fizike, kemije i biologije, a potom zadnji dan natjecanja kao tročlani tim rješavaju praktične zadatke iz fizike, kemije i biologije.

Testiranje se sastojalo od tri dijela i to pisanog ispita iz kemije, fizike i biologije, a traje ukupno 150 minuta.

Luka je u svome ispitu ostvario najveći broj bodova iz kemije, a nakon svih pribrojanih bodova ostvario je u ukupnom poretku 15.mjesto. Luka je zadovoljan postignutim rezultatom i vjeruje da je ovo dobar trening za sljedeću godinu.

Goran Višak, prof.